30/5/11

Dia Mundial sense Tabac

         Compartir: Compartir Compartir Compartir Compartir Compartir Compartir

Vídeo de promoció del Dia Mundial sense Tabac 2011
elaborat per SobreDrogues.net
 


Avui -31 de maig- és un nou Dia Mundial sense Tabac.
Amb la crisi econòmica com a música de fons, enguany ens trobem plenament immersos en l’aplicació de la nova llei anti-tabac. Cal veure quines conseqüències està tenint, i quins canvis ens ha aportat (per ex. cliqueu aquí). Sembla què s’han reduit el nombre de vendes, pel que també de consumidors. Alhora, s’ha notat ja en aquest segon trimestre un descens en la recaptació fiscal (en el primer tiràvem dels beneficis propis de finals del 2010). I consequentment, les tabaqueres han entrat en una guerra de baixada de preus. I de captació de clients per noves vies (xarxes socials, per exemple).

De fet, durant molts anys hem vist que les empreses tabaqueres han disfrutat de la total complicitat de l’Estat, que, afavorit per l’ingrés fiscal, ha donat màniga ampla a les productores i distribuïdores de tabac. No en va, el tabac és el primer producte de fiscalitat de l’Estat espanyol (es guanyen més impostos pel tabac que per la gasolina o l’alcohol). ¿Renunciarà l’Estat a 10.000 milions d’euros anuals?

És possible que la seva regulació tingui trampa: apujant els impostos, ens assegurem l’ingrés gràcies a les persones dependents. ¿Per què no hi ha hagut abans un consens entre els ministeris d’Indústria i Sanitat per evitar posicions hipòcrites? Desgraciadament, ens hem començat a preocupar quan ha aparegut el terme “despesa sanitària”. ¿No deu ser que hem avantposat el dèficit econòmic a l’interès per la salut? Tinguem present que a Espanya moren, aproxiamadament, 55.000 persones per culpa d’haver fumat (una mitjana de 150 per dia). Pel que probablement sí que calen mesures dràstiques.

Ara bé, el repte no és prohibir el tabac: el repte és afavorir una llei que tingui el consens de tots els implicats i sigui coherent amb el concepte de salut. Que afavoreixi el “no fumador” alhora que protegeixi el consumidor. I que estigui allunyada d’interessos comercials propis d’empreses, farmacèutiques i d’altres institucions.

SobreDrogues.net

Utilitza l'enllaç curt per les xarxes socials: