1/2/08

El dia de la cocaïna

         Compartir: Compartir Compartir Compartir Compartir Compartir Compartir

Un anàlisi de les aigües de la Depuradora del Prat de Llobregat ha detectat restes significatives de cocaïna i altres drogues. L’existència d’un consum important de la cocaïna per un nombre important de persones -joves i no tan joves- és una realitat contrastada també pels estudis i estadístiques de consum. Probablement, aquest anàli no reflecteixi la real prevalença del consum (com s’ha intentat presentar). Però sí apunta a que la seva extensió és cada cop més evident.

Per a un major coneixement d’aquesta substància pots consultar aquest material de presentació de la cocaïna que han realitzat d’ArsuFesta (Associació Reus Som Útils) clicant aquí.

La depuradora del Prat ‘detecta’ 20.000 dosis diàries de cocaïna

Clica damunt la imatge per veure
aquest infogràfic del Periódico

Font: El Periódico de Catalunya. 1 de febrer de 2008.
Per a descarregar-te la notícia original clica aquí.
Pots consultar aquesta altra notícia: El día de la cocaína. La Vanguardia, 1 de febrer de 2008.  

• Els consumidors n’orinen restes que arriben a la planta a través del clavegueram
• Les quantitats, que no són perilloses per a l’home, es dupliquen els caps de setmana

Unes 20.000 dosis els dies laborables i pràcticament el doble els dissabtes i els diumenges és la quantitat de cocaïna que consumeixen els 1,3 milions d’habitants les aigües residuals dels quals són tractades a la depuradora del Prat de Llobregat, segons ha revelat una sorprenent anàlisi química dirigida per Damià Barceló, investigador del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).

L’estimació de les dosis ha estat possible perquè els consumidors expulsen en l’orina restes metabolitzades de cocaïna que acaben arribant a la planta de tractament a través del vàter i el clavegueram. “Una presència superior a l’aigua suposa lògicament que se n’ha consumit més”, resumeix Barceló. Si s’extrapolessin les dades al total de l’àrea metropolitana (3,2 milions d’habitants), el consum rondaria les 70.000 dosis diàries.

L’equip de Barceló ha mesurat la quantitat de benzoilecgonina i altres subproductes de la cocaïna presents a l’aigua i després ha analitzat el resultat tenint en compte el grau de metabolització de la droga, és a dir, quants mil.ligrams deixa en l’orina el consum d’una ratlla. És com practicar un control antidopatge a un esportista i determinar quanta droga ha pres.

TAMBÉ LSD I ÈXTASI

La principal conclusió ha estat que a la depuradora del Prat, que cobreix el sud de l’àrea metropolitana, incloent-hi bona part de Barcelona, l’Hospitalet, Cornellà i Sant Boi, hi arriben cada dia els resultats d’haver consumit entre 1,5 i 4 quilos de cocaïna. I això és equivalent a 15-35 dosis per 1.000 habitants o, si es prefereix, les citades 20.000-40.000 dosis. L’anàlisi també va detectar quantitats menors d’altres drogues, com MDMA (èxtasi), efedrina (una amfetamina), LSD, heroïna i morfina, així com infinitat de medicaments.

Les dades de Barcelona dupliquen els resultats obtinguts en pràcticament les mateixes dates (juliol de l’any 2007) a les depuradores d’aigües de València, Gandia i Benicàssim (Castelló), així com els d’una anàlisi anterior realitzada per l’investigador italià Roberto Fanelli a Milà. “Fa uns anys van calcular que poc més d’un milió de persones en consumien un quilo diari, aproximadament unes 15.000 dosis diàries”, va precisar Barceló.

L’investigador del CSIC va descartar que la quantitat de droga trobada a l’aigua pugui tenir un efecte per a la salut humana. Es tracta de magnituds sempre petites –la planta del Prat tracta 280.000 metres cúbics diaris–: “Hauríem de beure 100.000 litres d’aigua diaris per consumir l’equivalent a una dosi de cocaïna convencional”, va afirmar Barceló. A més, l’aigua que arriba a les aixetes no procedeix directament dels rius, sinó que passa inevitablement per una potabilitzadora depuradora que neutralitza més del 95% de les drogues presents.

BIODIVERSITAT DELS RIUS

No obstant, no va descartar que les drogues puguin afectar negativament la biodiversitat dels rius, tal com s’ha comprovat amb alguns fàrmacs. Barceló va considerar que els seus estudis, al marge d’advertir sobre la presència de drogues a l’aigua, també poden servir per determinar amb exactitud quants consumidors hi ha perquè els compradors de droga no ho van pregonant a les enquestes d’opinió.

Barceló va presentar l’estudi del Prat, que es publicarà aquest mes a la revista Analytical Chemistry, durant un acte organitzat per l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC). En els treballats hi han participat també María José López de Alda, Mira Petrovic, Cristina Postigo i altres científics de l’Institut d’Investigacions Químiques Ambientals (IIQA-CSIC), així com de les universitats de Girona i Barcelona.

Tags de l'article:

Etiquetes: , , ,
Utilitza l'enllaç curt per les xarxes socials: