26/9/08

El repte del conviure amb la Sida

         Compartir: Compartir Compartir Compartir Compartir Compartir Compartir

En un exemplar monogràfic sobre sida amb motiu del congrés internacional que es va celebrar a Mèxic el passat mes d’agost, la prestigiosa revista científica The Lancet publica un estudi que demostra que la mortalitat de les persones infectades pel VIH ha caigut en un 40% entre 1996-99, 2000-02 i 2003-05. Tot i que la situació de les persones seropositives ha millorat, la seva esperança de vida segueix sense igualar-se amb la de la població general. Un jove de vint anys que estigui infectat pot viure gairebé 20 anys menys que un jove sense el VIH.

Font: La Vanguardia. 26 de setembre de 2008.
Descarrega’t la notícia original clicant aquí.
 

El treball ha comptat amb la participació de catorze grups internacionals de pacients que s’agrupen en l’Antiretroviral Therapy Cohort Collaboration, una iniciativa coordinada des de la Universitat de Bristol que compta amb dades de més de 43.000 pacients d’arreu del món. Un d’aquests grups és la Piscis, que inclou pacients de Catalunya i Balears i està coordinat pel doctor Jordi Casabona, director del Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexuals i la Sida de Catalunya (Ceeiscat) de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i el Departament de Salut, i el doctor Josep Maria Miró, consultor del servei de malaties infeccioses i sida de l’hospital Clínic-Idibaps de Barcelona. Va ser creada el 1998 i hi participen un total d’onze hospitals de Catalunya i Balears.

Entre ells destaca la presència de l’hospital de Palamós. El Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexuals i la Sida de Catalunya actua de centre coordinador i actualment s’estan seguint més de 10.000 pacients. Els resultats del treball, on apareix com a signant la doctora Anna Esteve del Ceeiscat, recullen dades agrupades en tres períodes: el primer que va del 1996 al 1999, el segon període del 2000 al 2002 i finalment l´últim del 2003 al 2005. Els més de 43.000 pacients participants a l’estudi no havien rebut prèviament cap tractament antiretroviral.

Durant aquests deu anys van morir 2.056 pacients, però gràcies als nous tractaments per la cura de la Sida, la xifra de morts per cada 1.000 persones es van reduir de 16,3 a 10 entre els període 1996-99 i 2003-05. El nombre d’anys de vida perduts es va reduir, pels mateixos períodes, de 366 a 189 anys perduts per cada 1.000 pacients. Aquest fet significa que la mortalitat ha caigut al voltant del 40% i l’esperança de vida ha augmentant una mitjana de 13 anys. Tot i les notables millores, l’esperança de vida de persones infectades pel VIH no s’ha  igualat amb la de la població general. A data d’avui, l’estudi calcula que un jove de 20 anys amb el virus del VIH viurà de mitjana aproximadament fins als 63 anys, mentre que un jove que no estigui infectat pot aspirar a arribar fins als 80 anys. S’ha de tenir en compte que aquest promig reflecteix el fet que existeixen subgrups amb pitjor pronòstic, com els consumidors de drogues intravenoses o aquells amb un recompte baix de cèl·lules CD4 al detectar la infecció del VIH. La sida segueix sent un problema de salut rellevant i un repte per als professionals sanitaris i els qui la pateixen. Per això són importants iniciatives com la cohort Piscis, una cololaboració amb més de 10 anys d’antiguitat entre el Ceeiscat, hospitals de primer nivell i comarcals de Catalunya i Balears i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, que conjuntament amb la Fundación para la Investigación y Prevención sobre el Sida en España (Fipse) financien el projecte. En aquest temps el Piscis no només s’ha consolidat com un sistema d’informació clau per a la salut pública i l’epidemiologia, sinó que també ha contestat importants preguntes de recerca clínica. Amb la publicació a The Lancet es consolida a més la seva integració en les col·laboracions internacionals d’estudis prospectius més importants. Els responsables d’aquesta cohort, i de la resta d’iniciatives similars arreu del món, treballen cada dia per conèixer millor els efectes de la malaltia i seguir millorant els tractaments disponibles. Tot i que el missatge d’aquest article de The Lancet no és del tot optimiste, els resultats demostren que en poc temps la situació de la infecció a Espanya ha millorat de manera molt notable. Gràcies a les noves teràpies, més simples, efectives i a la vegada més ben tolerades, la sida ha passat de ser mortal a curt termini a convertirse en una patologia crònica.

Tags de l'article:

Etiquetes:
Utilitza l'enllaç curt per les xarxes socials: