13/10/08

Els xòfers canvien l'alcohol per les drogues per evitar el setge policial

         Compartir: Compartir Compartir Compartir Compartir Compartir Compartir
  • Els facultatius alerten d’un augment de conductors professionals que prenen coca per aguantar al volant
  • Una metge i senadora convergent exigeix un protocol a nivell estatal per aturar el fenomen 

Font: El Periódico de Catalunya. 12 d’octubre de 2008.
Descarrega’t la notícia original clicant aquí.

Els conductors professionals que abusaven de l’alcohol han abandonat aquest vici pel fet que cada vegada és més difícil eludir els controls policials. Però han passat a les amfetamines i la cocaïna per portar millor les llargues jornades al volant. Així ho va explicar la doctora i senadora de CiU Rosa Núria Aleixandre a la comissió parlamentària per a l’estudi de les drogues. La portaveu convergent va advertir que aquest augment “preocupant, sobretot entre els camioners”, ha estat detectat en consultes de psiquiatres, a les quals recorren persones que es volen deshabituar, i en les anàlisis efectuades a víctimes d’accidents de trànsit a diversos hospitals.

La detecció de drogues entre els conductors és una de les assignatures pendents de la vigilància a les carreteres. Catalunya ha estat pionera a implantar aquesta classe de controls i Euskadi li ha seguit els passos recentment, però la Direcció General de Trànsit (DGT) segueix en fase de proves. Ni en un territori ni a l’altre, les forces de seguretat han detectat el fenomen denunciat per Aleixandre, però els seus responsables han pres nota de l’avís.

“En els nostres controls no hem apreciat una incidència especial de cocaïna entre els professionals, però això no vol dir que no existeixi. Si la font són els psiquiatres i els hospitals, és fiable perquè a nosaltres ens és molt difícil advertir el fenomen des de la carretera”, va explicar l’intendent Sergi Pla, responsable de la divisió de trànsit dels Mossos d’Esquadra.

CONSUM ESTÈS

El nombre d’anàlisis que porten a terme els Mossos –des del principi del 2008 ‘han fet 1.778– no permet arribar a conclusions fiables sobre el fet, tot i que sí que dóna una idea de l’extensió de les drogues al volant. Una dada: el 88% dels controlats van donar positiu. Però en un control específic que van fer als conductors de furgons de missatgeria que cobreixen la ruta nocturna Madrid-Barcelona no s’hi va detectar cap presència significativa d’estimulants. “Vam enxampar dos o tres xòfers que havien consumit cocaïna i un altre que la portava al vehicle”, explica Pla.

Aleixandre, que treballa en un hospital de Girona, va recordar que les drogues són tan perilloses o més que l’alcohol, amb la dificultat afegida de la falta de controls. Fins i tot després d’un accident amb víctimes, si es detecta droga en el conductor aquesta informació no es dóna a conèixer, segons la senadora. Els metges, al no estar obligats a fer constar aquesta dada en la història clínica, opten generalment per mantenir silenci, ja que ocasionarien un perjudici afegit als accidentats, tenint en compte que les companyies d’assegurances es neguen a abonar les indemnitzacions si l’assegurat conduïa sota els efectes d’estupefaents o de l’alcohol. S’han donat casos de joves que, després de consumir cocaïna, han patit greus accidents que els han causat tetraplegies i altres lesions importants.

SORIA HO INVESTIGARÀ

“Tant en els controls preventius com als centres hospitalaris faria falta un protocol, clar i efectiu, a nivell estatal”, va dir Aleixandre a la comissió. “S’ha de saber –va subratllar– quants conductors prenen cocaïna. Ara no ho sabem perquè no es fan proves de manera normalitzada”. El ministre de Sanitat, Bernat Soria, va mostrar la seva preocupació pel canvi de consum i “el que pot significar”. “Ho investigarem”, va prometre.

Tags de l'article:

Etiquetes: ,
Utilitza l'enllaç curt per les xarxes socials: