2/2/09

Heroïna, una droga en recessió ?

         Compartir: Compartir Compartir Compartir Compartir Compartir Compartir

 

  

  • Un estudi de l’IMIM mostra l’evolució de la incidència del consum d’heroïna a Espanya durant els darrers 35 anys 

Accedeix a la nota de premsa original de l’IMIM clicant aquí – Accedeix al PDF de la notícia clicant aquí  

Un extens informe, que es publica aquest mes de febrer a la prestigiosa revista Addiction, mostra els resultats d’un treball sobre l’evolució de la incidència del consum d’heroïna a Espanya, des del 1971 fins al 2005. Aquest exhaustiu treball, que abasta 35 anys d’història d’una addicció que genera importants problemes de salut pública, i que durant els anys 70-80 es va convertir en una veritable epidèmia a Espanya, ha comportat l’anàlisi de les dades de 167.753 persones amb problemes d’addicció a aquesta droga. 

La investigació ha estat dirigida pel grup de recerca en Epidemiologia de les Drogues d’Abús de l’Institut Municipal d’Investigació Mèdica (IMIM-Hospital del Mar), en estreta col·laboració amb investigadors de la Universitat de Barcelona, l’Observatori Espanyol sobre Drogues, el CIBER en Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP), l’Observatori sobre Drogues de la Regió de Múrcia i la Direcció General de Salut Pública de Catalunya. 

L’informe revela que actualment el nombre de persones que s’inicien en el consum d’heroïna a Espanya és menor que a principis dels anys 70, i un respecte al període entre 1979 i 1982, on l’índex de nous consumidors d’heroïna entre la població -de 15 a 44 anys d’edat- va mostrar el seu màxim. De 190 inicis en el consum d’heroïna per cada 100.000 habitants al 1980, es va passar a 8 inicis per cada 100.000 habitants al 2005. Així mateix, l’equip investigador refereix que, de promig, l’addició és cinc vegades més freqüent en homes que en dones. A partir de finals dels 80, possiblement a causa de l’emergència del perill de contagi per VIH i de les infeccions per hepatitis C, la via d’administració injectada es va anar substituint per la inhalada. L’edat promig d’iniciació era de 21 anys i la d’inici de tractament de deshabituació els 28 anys. 

Segons Antònia Domingo, coordinadora de l’estudi: “Destaca que la incidència (nous consumidors) va començar a baixar abans de que es tingués consciència de la gravetat de l’epidèmia i, per tant, de que es realitzés cap acció sanitària al respecte. Probablement a aquest fet hi va contribuir l’aparició d’altres substàncies considerades per la societat de menys risc que l’heroïna, com la cocaïna o l’èxtasi, i per les severes conseqüències que va tenir l’epidèmia de VIH a Espanya”. Els investigadors remarquen però que des del 2005 la tendència a la baixa en els tractaments per consum d’ heroïna s’ha estabilitzat. Cal veure en futurs estudis com es comporta aquest canvi i quina serà l’evolució d’aquesta addició. 

Conèixer l’índex de nous consumidors és bàsic per tenir informació de com es comporta aquesta addicció, ja que la prevalença de l’epidèmia, és a dir, el total d’addictes, és el resultat de la suma dels nous consumidors als ja existents, fins al moment que ho deixen de ser. El total d’addictes a l’heroïna va arribar a les seves cotes màximes a principis dels anys 90, amb més de 150.000 consumidors a Espanya. 

Les dades sobre la incidència del consum d’heroïna al nostre país s’han estimat a partir de la base de dades facilitada per l’Observatori Espanyol sobre Drogues, una institució sanitària que conté els registres anònims de les persones ateses per a tractament als centres de salut públics espanyols i a les fundacions públiques de l’Estat. 

Malgrat les limitacions de l’estudi, els autors afirmen que metodològicament, aquestes observacions s’han comportat com un indicador indirecte del total consum d’heroïna a l’Estat. En aquest sentit, una altra de les conclusions que es desprèn del present treball és la idoneïtat de l’aproximació metodològica emprada a partir de tendències observables, que s’està adaptant per analitzar la incidència d’altres addiccions, com ara la cocaïna, des dels seus inicis fins als nostres dies en la població espanyola. Els investigadors remarquen que cal estudiar si l’emergència d’altres substàncies pot haver fet canviar els hàbits de consum i per tant, quina és la incidència del consum de les diferents drogues d’abús, no perdent de vista un possible nou increment en el consum d’heroïna. 

Article de referència : “Problematic heroin use incidence trends in Spain”. Addiction, doi:10.1111/j.1360-0443.2008.02451.x

Tags de l'article:

Etiquetes:
Utilitza l'enllaç curt per les xarxes socials: