7/12/10

La classe digital

         Compartir: Compartir Compartir Compartir Compartir Compartir Compartir

 

Article d’opinió d’Isaac Salvatierra
Font: Ara.cat
Accedeix a la notícia original clicant aquí.

Set de cada deu joves fan servir les xarxes socials d’internet. Només dos de cada adults fan servir les xarxes socials, segons recull l’última enquesta del Baròmetre de la comunicació i la cultura.

És fàcil entendre que els joves dominen molt més les noves tecnologies que els mestres i que els pares. En aquesta difícil transició en la digitalització de l’aula, l’escenari és ben curiós. Quan es penja el sistema, quan algun programa no acaba d’anar, sovint s’inverteixen els papers: l’alumne es converteix en mestre i el mestre en alumne. Pot semblar que no, però això és molt positiu. En certs alumnes més desmotivats, més acomplexats, els pot servir d’estímul.

Però hi ha altres punts més preocupants. El més important és la formació dels professors. Cal un pacte de gran abast entre universitats i comunitat educativa per millorar la formació de base. Rubalcaba ha proposat que els mestres facin una mena de MIR quan acabin els estudis de grau. Pot ser una bona proposta.

I mentrestant, el Facebook ha entrat a classe. I molts professors –no tots, és clar!– s’ho miren com estranyats. Sense saber com girar la truita i incorporar les xarxes socials a l’aula, dins el procés d’aprenentatge. En aquesta difícil transició digital, fins i tot l’estructura de la classe ha quedat caducada. Si el mestre dóna la lliçó mirant els alumnes, les pantalles queden d’esquena. No pot veure què fan. Potser les classes s’hauran de començar a fer des del fons de l’aula. O potser les aules hauran de començar a ser semicirculars.

A la imatge, Susanna Soler, directora de l’institut Montgrós de Sant Pere de Ribes. Un dels centres més visionaris del país. Tenen portàtils des de fa quatre anys! El vam visitar fa uns dies. I ens va impressionar la dedicació que hi posen.

Tags de l'article:

Etiquetes: , ,
Utilitza l'enllaç curt per les xarxes socials: