8/10/07

La iniciació precoç a les drogues causa danys cerebrals més grans

         Compartir: Compartir Compartir Compartir Compartir Compartir Compartir
  • El sistema nerviós dels adolescents que prenen tòxics no acaba la maduració
  • El consum d’alcohol, cànnabis i cocaïna comença a Espanya als 13 anys

Font: El Periódico de Catalunya. 8 d’octubre de 2007. 

Complint la pauta cíclica en el consum social de drogues, després d’un període de gran expansió de substàncies psicoestimulants –la cocaïna i les amfetamines, en el cas d’Espanya, i l’alcohol–, repunta la demanda de la seva antagònica, l’adormidora heroïna, que aquesta vegada arriba en forma de pols inhalant per allunyar la imatge de degradació que fa 20 anys la va expulsar del mercat. La novetat d’aquesta demanda recurrent, sense final segons els experts, és l’edat d’inici dels actuals consumidors, un llindar que l’estadística catalana, i espanyola, situa en els 13 anys, la més perniciosa per al cervell.

A aquesta edat, un 74% d’estudiants de secundària encenen els seus primers cigarrets, uns cigarrets que poc després combinen amb cervesa o vi, i que, abans d’un any, donen pas a la cocaïna –que prenen un 2,3% d’adolescents– i el cànnabis –que consumeix de forma quotidiana un 20%–. Recentment, també proven la pols d’heroïna, que ja esnifen un 0,8% de menors.
Aquest perfil procedeix de l’enquesta 2006 entre estudiants de secundària del Pla Nacional sobre Drogues, i de la Conselleria de Salut.
Les dades oficials reflecteixen, per tant, que un sector creixent dels adolescents espanyols estan posant les bases cerebrals per al seu fracàs acadèmic, familiar i professional, destaca el psiquiatre José Pérez de los Cobos, membre del servei de conductes addictives de l’Hospital de Sant Pau, de Barcelona i president de la Societat Espanyola de Toxicomanies. “La droga que es consumeix abans dels 18 anys influeix en tot el desenvolupament de la persona i condiciona la resta de la vida”, assegura el psiquiatre. El consum de qualsevol substància psicoactiva en l’adolescència, ja sigui tabac, alcohol, cànnabis, cocaïna o heroïna, interfereix de forma gravíssima en el desenvolupament neurològic del cervell, explica.
“El cervell és l’òrgan que més triga a completar la seva maduració:
aquesta fase mai es tanca abans dels 18 anys –afirma Pérez de los Cobos–. Sospitem que els que consumeixen drogues a partir dels 14 no culminen la seva maduració cerebral”. El sistema nerviós central d’aquests joves, afegeix, sempre serà procliu a dependre de la substància que va interferir en el seu desenvolupament. “El nostre lema d’or és: si és inevitable que la societat consumeixi drogues, és determinant que s’endarrereixi el màxim possible l’edat d’inici”, resumeix.
MÉS PURA I POTENT

Igual que passa amb el consum freqüent de cànnabis, però amb més potència, l’heroïna interfereix en la capacitat de concentració, comprensió i memòria dels estudiants. “Deixa postrat, tirat, molt més que un porro”, diu el psiquiatre.
Pérez de los Cobos proposa a les autoritats educatives i sanitàries un especial control de la difusió de l’heroïna, vista la seva demostrada capacitat addictiva. “L’expansió d’aquest opiaci entre els menors de 18 anys encara és anecdòtica, però el que preocupa és la tendència –adverteix–. L’heroïna que arriba a Espanya, des de l’Afganistan, és més pura, potent i cara que la de fa 20 anys. El cultiu del cascall ha augmentat”.

Cap de les drogues il.legals que consumeixen els adolescents catalans entra a les escoles o es ven a fora, assegura Joan Colom, responsable de drogodependències a Salut. “En prenen als bars o a la discoteca. Mai a l’escola”, sosté. Colom no confia que la toxicomania precoç sigui un episodi reversible. “És un fenomen canviant i dinàmic. Potser el 2010 dominarà el consum d’heroïna, ho haurem de vigilar: seria important frenar l’edat d’inici”.

Per a descarregar-te la notícia original clica aquí.

Tags de l'article:

Etiquetes: , , , , ,
Utilitza l'enllaç curt per les xarxes socials: