7/12/10

La reeducació viària fracassa amb els conductors castigats per ebrietat

         Compartir: Compartir Compartir Compartir Compartir Compartir Compartir

 

Font: El Periódico. 7 de desembre de 2010.
Accedeix a la notícia original clicant aquí. 
L’Editorial d’avui de El Periódico també en parla (“alcohol i velocitat 7-12-2010). Consulta’l aquí.

  • El 31% dels condemnats que segueixen el programa únic actual abusen o depenen de la beguda
  • Un informe de Justícia reclama cursos específics per a cada tipus d’infractor com a pena alternativa

Un informe encarregat per la Conselleria de Justícia apunta la necessitat de crear programes de formació de seguretat viària específics per a condemnats per alcoholèmia perquè els cursos a què estan obligats a assistir per ordre judicial tinguin un resultat més conseqüent amb les seves necessitats. L’estudi detalla que la majoria de les persones sancionades penalment per delictes de trànsit ho són per conduir sota els efectes de l’alcohol. Els experts han comprovat que «una bona part» d’aquests infractors no són bevedors ocasionals, tal com se suposa, sinó que pateixen una addicció (alguns fins i tot s’han presentat ebris al seminari). Per tant, una de les propostes és organitzar cursos centrats en aquesta patologia. És a dir, cursos a mida per a cada tipus d’infractor i no un programa únic.

«Primer s’ha de tractar la dependència de l’alcohol i després la seguretat viària», assegura Manuel Capdevila, del Centre d’Estudis Jurídics de la Generalitat de Catalunya. L’estudi, relata aquest tècnic, ha detectat que molts dels condemnats tenen un problema amb la beguda. «No hi ha un diagnòstic previ durant el procés judicial i, una vegada dictada la sentència, ja no hi ha res a fer i els cursos són comuns», explica. L’informe recomana que abans que el jutge decideixi es faci una entrevista per diagnosticar si hi ha una addicció o no.

LA MOSTRA / La recerca sobre els programes de seguretat viària és un encàrrec de la Conselleria de Justícia. En la seva elaboració hi han participat diversos experts, entre els quals hi ha els membres de la consultoria Justa Mesura i tècnics del Centre d’Estudis Jurídics de la Generalitat. En l’estudi hi han participat 278 voluntaris d’un total de 354 infractors de trànsit que van fer un curs entre l’abril del 2009 i el febrer del 2010. L’anàlisi no només ha permès realitzar una sèrie de recomanacions sobre aquesta mesura alternativa a la presó (el jutge substitueix la pena de privació de llibertat per l’obligatorietat d’assistir a aquests seminaris), sinó també detallar el perfil dels condemnats per aquests tipus de delictes.

La majoria dels participants en aquests cursos són homes, de nacionalitat espanyola i amb una edat mitjana de 37,4 anys. Una gran part d’aquests infractors (86,4%) han estat condemnats per conduir sota els efectes de l’alcohol, van ser enxampats en una via urbana (68%) i no van causar danys. Una dada preocupant: la taxa mitjana d’alcoholèmia al moment de la infracció era molt alta (1,7 mg/l, molt superior al límit legal de 0,25 mg/l). Per una altra banda, una cinquena part de la mostra de participants tenia antecedents, en la meitat dels casos per delictes de trànsit. És a dir, eren reincidents. I el 90% dels assistents al curs, això sí, van reconèixer que havien infringit les normes de circulació.

Una anàlisi sobre els participants del curs indica que al principi del programa el 3,6% patien ansietat, el 18,5% depressió i el 30,8% tenien problemes amb l’alcohol. D’aquests últims, un 21,3% abusaven de la beguda i un 9,5% eren dependents. També es va detectar la barreja de factors. Els participants en els cursos que pateixen aquests problemes, detalla l’informe, eren «menys conscients del perill i estaven menys d’acord amb les normes de circulació».

PERCEPCIÓ DEL RISC / L’informe destaca que, després del programa formatiu de seguretat viària, es va observar que entre els assistents hi havia una «petita millora» respecte a la percepció del risc de beure alcohol i conduir, la conducció temerària i el comportament davant d’una situació de perill. En canvi, no es van constatar canvis pel que fa a la percepció de perill i a les reaccions davant d’altres conductors, ni tampoc pel que fa a la importància atorgada a no cometre infraccions en el futur.

L’estudi sosté que s’hauria de reflexionar sobre possibles canvis en els programes formatius i destaca que, de fet, els participants amb psicopatologies potser no haurien de seguir aquest tipus de mesures i «necessitarien un tipus d’intervencions més orientades a les seves necessitats», com, per exemple, un programa de rehabilitació que inclogui informació sobre els riscos i canvi d’actituds. Per això, els experts aposten per «dissenyar» cursos a mida de l’infractor. Una altra possibilitat en els casos d’alcoholèmia és organitzar tallers en què s’ofereixi informació sobre els efectes de la beguda en la conducta i la conducció.

Tags de l'article:

Etiquetes: , , ,
Utilitza l'enllaç curt per les xarxes socials: