27/12/07

L’alcohol causa la majoria dels mil arrestos de conductors en 15 dies

         Compartir: Compartir Compartir Compartir Compartir Compartir Compartir

• Si es manté el ritme des de la reforma penal, la xifra superarà les 30.000 detencions a l’any
• Una prova efectuada per EL PERIÓDICO revela que per evitar sancions el millor és no beure

Clica damunt de la imatge per veure l’infogràfic

Font: El Periódico de Catalunya. 27 de desembre de 2007.

El nou Codi Penal ha entrat en vigor amb un impacte enorme entre els infractors, molt superior al que va tenir el carnet per punts. En les seves dues primeres setmanes, més de 1.000 protagonistes dels nous delictes contra la seguretat han passat pel mal trago de ser detinguts, fitxats i, en la majoria dels casos, fins i tot condemnats amb la retirada del carnet per molts mesos, treballs comunitaris i multes al voltant dels 1.000 euros. El contrast és abismal: el primer conductor català que va quedar-se sense llicència per perdre tots els punts del carnet va trigar nou mesos a veure volar el seu paperet rosa. La justícia ja és més ràpida que la resta de l’Administració.

Saber la xifra total dels conductors detinguts no és una tasca fàcil a causa del gran nombre de forces de seguretat que hi intervenen, però n’hi ha prou recopilant les dades facilitades per les administracions més importants per adonar-se de la importància del fenomen. Entre el 2 i el 14 de desembre, la Guàrdia Civil havia detingut al territori de la seva competència –tot Espanya a excepció de Catalunya i Euskadi– 724 conductors. Els Mossos d’Esquadra, 253 (entre el 2 i el 16); la Guàrdia Urbana de Barcelona, 116 (entre el 3 i el 16), i la policia municipal de Madrid, 67 (entre el 2 i el 19). Total: 1.160. I en aquest recompte encara falten les dades de l’Ertzaintza, que no les facilitarà “fins un mes després de l’entrada en vigor de la nova llei”, segons va dir un portaveu, així com els de centenars de policies locals de la resta de municipis d’Espanya.

POSSIBLE COL.LAPSE JUDICIAL

Un càlcul ràpid revela un resultat espectacular: si continua el ritme actual, no menys de 30.000 conductors passaran davant del jutge en un any. Si es té en compte que encara falten per processar els detectats pels radars fixos –que segueixen un tràmit més lent– i que l’1 de maig serà també delicte conduir sense carnet, la xifra pot arribar a ser molt més contundent, fet que alimenta les veus que alerten d’un possible col.lapse judicial.

No obstant, hi ha dos factors que, d’acord amb el director general de la Direcció General de Trànsit, Pere Navarro, criden a la tranquil.litat i a l’optimisme. Per una banda, els seus serveis han constatat que el nombre diari de detinguts es troba en descens. “El missatge dissuasori ha començat a arribar. L’objectiu de la llei no és detenir els conductors, sinó evitar que beguin i corrin massa. Crec que comencem a aconseguir-ho. D’entrada, els tiberis de Nadal que es feien als voltants de Madrid s’estan desplaçant a restaurants de l’interior de la capital. La gent comença a interioritzar que no pot beure”, destaca.

En segon terme, convé tenir en compte que la majoria dels detinguts estan acceptant la proposta de condemna de la fiscalia. Els advocats els fan veure que no tenen escapatòria: la llei és tan clara en els límits que fixa, que el jutge té un marge molt escàs per a la interpretació. Segons Navarro, “els judicis estan durant una mitjana d’uns quatre minuts”.

Les xifres de detinguts posen en relleu un altre fet: Catalunya és la comunitat autònoma on es pren més seriosament l’ofensiva policial. I dintre de la comunitat autònoma, destaca especialment l’activitat de la Guàrdia Urbana de Barcelona. Els arrestats per aquest cos i pels Mossos sumen exactament la meitat dels detinguts per la Guàrdia Civil a la resta d’Espanya. Madrid, amb el doble d’habitants que Barcelona, ha detectat la meitat dels delinqüents viaris. I no es tracta que els madrilenys beguin menys al volant. Simplement, entre les principals prioritats del consistori d’Alberto Ruiz-Gallardón no sembla figurar la seguretat viària.

TREBALL DE CAMP

El fet que més del 90% de les detencions siguin motivades per alcoholèmies positives posa en relleu també que Espanya és un país on es beu molt i que, malgrat totes les campanyes de conscienciació, el binomi alcohol i conducció continua sent molt comú. Un treball de camp portat a terme per EL PERIÓDICO, aprofitant els tradicionals tiberis de les festes de Nadal, revela que per arribar a la taxa penal –0,60 mil.ligrams per litre– s’ha d’haver begut molt.

Un home de 63 quilos, per exemple, va necessitar una cervesa, sis copes de vi, un carajillo i dues copes de cava per donar 0,65 mil.ligrams per litre. Per acostar-se mínimament al rècord d’alcoholèmia detectat per la Guàrdia Urbana a Barcelona –un taxista que va tenir un accident el 20 de desembre i va donar 1,40 mil.ligrams–, un home de 89 quilos va haver de beure sis copes de vi, un carajillo de whisky i tres whiskies amb gel, dosis més que suficients per tombar qualsevol.

OSCIL.LACIONS SORPRENENTS

Una altra constatació de l’experiment portat a terme amb l’alcoholímetre és que es produeixen moltes i sorprenents oscil.lacions que contradiuen tot el que s’ha sentit per boca dels experts. Amb una dosi relativament baixa –dues cerveses i una copa de cava–, un home de 74 quilos de pes va superar els 0,25 mil.ligrams que comporten una multa i la pèrdua de quatre punts, mentre que una dona de 45 quilos va donar 0,08 amb exactament la mateixa quantitat d’alcohol. En vista d’aquestes dades, si volem estar segurs d’eludir les sancions –i, per sobre de tot, evitar un accident– el millor és seguir el consell unànime dels experts: ni una gota d’alcohol quan ens hem d’asseure al volant.

Per a descarregar-te la notícia original clica aquí.
Per a veure l’infogràfic clica aquí.
Per a descarregar-te l’editorial de El Periódico del mateix dia “Agobiados por la alcholemia” clica aquí.

Tags de l'article:

Etiquetes: , , , ,
Utilitza l'enllaç curt per les xarxes socials: