25/11/13

Llegir perjudica la salut

         Compartir: Compartir Compartir Compartir Compartir Compartir Compartir

Amb la crisi econòmica com a música de fons, ens trobem plenament en el debat sobre les cigarretes electròniques. Cal veure quines conseqüències està tenint, i quins canvis ens ha aportat Però, en tot cas, cal diferenciar algunes qüestions que es plantegen en els debats públics: el cigarret electrònic no és una eina inocua (des d’una perspectiva de salut), però tampoc creiem que sigui moltm és tòxica que el tabac convencional. De fet, cal entendre-ho com una mesura de reducció de danys: es consumeix menys i menys perjudicialment. Pel que una cosa és la prohibició del seu consum i l’altre cap a on cal enfocar un discurs basat en criteris de salut i prevenció.

De fet, durant molts anys hem vist que les empreses tabaqueres han disfrutat de la total complicitat de l’Estat, que, afavorit per l’ingrés fiscal, ha donat màniga ampla a les productores i distribuïdores de tabac. No en va, el tabac és el primer producte de fiscalitat de l’Estat espanyol (es guanyen més impostos pel tabac que per la gasolina o l’alcohol). Regularà la cigarreta electrònica en la mateixa línia?

Deixem una editoria d’Enric Hernández a El Periódico del passat deivendres que anava en aquesta línia. I pensa diferent al discurs dominant. Que ja va bé.

SobreDrogues.net

Llegir perjudica la salut

Si vostè fuma, aprofiti aquest moment d’esbarjo: encengui un cigarret, aspiri a fons fins a omplir els seus pulmons, exhali lentament l’agradable fum… En aquesta fugaç calada, i gràcies a la combustió, vostè ha consumit prop de 4.000 components químics, incloent-hi les següents substàncies oficialment cancerígenes: quitrà, pirè, benzopirè, uretà, cadmi, clorur de vinil, naftamalina, toluïdina, dibenzacridina i poloni-210. Aquest últim li sonarà; segons sembla és l’element radioactiu que va provocar la mort del líder palestí Iàssir Arafat. Completen la inhalació components com l’arsènic, l’amoníac, el mercuri, el plom, el metanol, el butà, la nicotina, la naftalina, el DDT, l’àcid cianhídric… El penúltim li sonarà dels insecticides; l’últim, perquè els nazis el van utilitzar amb fruïció… a les cambres de gas.

Ara entendrà millor el títol d’aquest article: llegir perjudica greument la salut.

Així doncs, ¿què tal si substituïm l’injuriat cigarret pel més modern i cool cigarret electrònic? ¿És possible que vaporejar -aspirar vapor d’aigua espessit amb glicerina i mesclat (o no) amb nicotina- resulti tan tòxic com fumar? En absència d’estudis científics solvents, alguns experts apunten que aquests ginys -efectius com a ajuda per superar l’addicció al tabac, segons acredita un estudi de la revista The Lancet- podrien contenir substàncies «potencialment» cancerígenes. Davant del boom de l’e-cigarette, els pneumòlegs han optat per la cautela -no n’aconsellen el consum, tampoc la prohibició-, però a la Generalitat no li ha tremolat el pols: Salut va anunciar ahir una llei que equipararà les limitacions al consum dels cigarrets electrònics amb les del clàssic tabac.

Els ‘lobbies’ encenen un puro

El mes passat, el potent lobby tabaquer es va fumar un puro després de diluir la directiva del Parlament Europeu contra el tabac i carregarse el comissari John Dalli. I ahir mateix, Rajoy no va tancar la porta a revisar la llei antitabac perquè es pugui fumar als casinos de l’Eurovegas d’Adelson. Si vol prosperar, el sector de l’e-cigarret n’hauria de prendre nota.

Tags de l'article:

Etiquetes: , , ,
Utilitza l'enllaç curt per les xarxes socials: