13/12/07

Marihuana: droga o medicament?

         Compartir: Compartir Compartir Compartir Compartir Compartir Compartir

Ahir vam realitzar la xerrada informativa Marihuana: droga o medicament al Centre Cívic de Can Gili. En aquesta xerrada, que va comptar amb un bon nombre d’assistents, es van explicar tot un seguit d’aspectes relacionats amb l’ús i consum de la planta del cannabis: es van oferir xifres respecte l’estat actual de la qüestió (consum, cultiu, etc), una descripció sobre les característiques bàsiques de la planta, les vies d’administració, explicacions sobre les aplicacions terapèutiques, els efectes i riscos associats al seu consum, la seva legalitat, etc.

Descarrega’t el resum de l’exposició clicant damunt la imatge

Tot plegat, perquè? Sobretot, perquè creiem que és un tema que genera preocupació: si deixem vagar la mirada pels mitjans de comunicació, ens adonarem que últimament de la marihuana se’n parla molt. Al llarg dels últims dies trobem diferents punts de vista: uns alerten de les repercussions del seu consum, sobretot entre els més joves; d’altres, demanen públicament la seva regulació legal; agrupacions de persones afectades per algunes malalties reclamen poder-ne fer ús per pal·liar els efectes dels tractaments, en les que està comprovat que el seu consum té efectes terapèutics; fires que anuncien i distribueixen tota una sèrie de productes per al seu cultiu; etc.

No és nou reconèixer que la marihuana i els seus derivats es consumeixen per un nombre significatiu de la població. Jove, i no tan jove. I, si bé és cert que el seu consum és important, la interpretació de les estadístiques i les possibles conseqüències del seu consum sovint és poc rigorosa. Cada vegada que apareix una dada en un mitjà de comunicació s’encén la senyal d’alarma, sovintejant informacions confuses i, fins i tot, contradictòries. Es barregen conceptes –l’ús terapèutic es contraposa al lúdic -, s’agrupen diferents realitats – no es diferencia entre qui en fa un ús problemàtic o no, i entre qui potser només l’ha provat- i es busquen causes i culpables. El debat existent tendeix a exaltar els discursos extrems. I d’entre qui en ressalta les excel·lències, a qui en nega qualsevol utilitat, els punts intermitjos s’esvaeixen donant poc joc per a extraure’n conclusions pràctiques i realistes. I davant d’aquesta doble lectura, sobre la que pivoten les interpretacions principals – estar a favor o en contra- haurem de buscar solucions que afavoreixin una convivència no problemàtica amb aquesta realitat. Si a tot això li sumem la preocupació sobreafegida que sovint envolta l’adolescència, ens assalten la inquietud i el pessimisme.

Per a més informació sobre aquest tema pots posar-te en contacte amb nosaltre des de qualsevol dels apartats de contacte i consulta d’aquesta web, o enviant un correu-e a info@sobredrogues.net.

Descarrega’t el resum de l’exposició que vam fer clicant aquí.

Tags de l'article:

Etiquetes: , , , , , ,
Utilitza l'enllaç curt per les xarxes socials: