19/3/10

Més de la meitat dels menors té correu electrònic i participa en xarxes socials

         Compartir: Compartir Compartir Compartir Compartir Compartir Compartir

Font: El Punt. 19 de març de 2010.
Accedeix a la notícia original clicant aquí. 

  • El 88% dels adults, però, explica als fills la importància de no donar dades, fotografies o de no xatejar amb desconeguts 

Un estudi sobre la seguretat en les noves tecnologies, elaborat per primera vegada a Catalunya, posa en evidència la necessitat d’aprofundir en la protecció dels menors en l’ús que fan d’internet. Una enquesta realitzada sobre una mostra de 431 nens i nenes d’entre 8 i 14 anys –i als adults que els acompanyaven– fa una radiografia de la realitat social i defineix que més de dos terços dels infants ja utilitza un compte de correu electrònic, mentre que més de la meitat participa en les xarxes socials. Una dada tranquil·litzadora és que només el 3,5% xateja amb persones desconegudes i que el 88% dels pares i mares expliquen als fills la importància de no donar dades personals ni enviar fotografies a persones desconegudes. L’estudi l’ha efectuat el Cesicat i la Fobsic.

«La seguretat a internet preocupa.» El conseller del Departament de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, va presentar ahir el primer informe que s’ha elaborat per conèixer l’ús que fan de les noves tecnologies els menors catalans. El document, fet conjuntament per la Fundació Observatori de la Societat de la Informació (Fobsic) i el Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (Cesicat) –instal·lat a Reus–, proporciona prou dades per saber ara que «els canals de socialització» dels infants «han canviat», segons va assenyalar el secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Jordi Bosch. Els resultats de l’enquesta ho diuen gairebé tot: un 63,3% dels menors té compte de correu electrònic, mentre que el 51,5% participa en xarxes socials com el Facebook i serveis de missatgeria instantània com el Messenger.

Pedagogia de l’ús.

Els infants catalans passen cada cop més hores davant l’ordinador: el 56,8% confirma que es connecta a internet d’una a tres hores a la setmana, mentre que el 14,8% s’hi connecta més de sis hores. Per tant, els pares i mares tenen la responsabilitat d’explicar als seus fills les amenaces amb què es poden trobar. D’aquesta manera, el 88,2% dels adults expliquen als menors la importància de no donar dades, fotografies o de no xatejar amb desconeguts, però també un 63,3% opina que ja estan prou informats sobre els riscos. I sembla que potser sí, perquè només el 3,5% dels menors han reconegut que parlen per internet amb persones que no han vist mai i que no coneixen. Bosch va expressar que es tracta de «no fer en el món digital el que no faríem en l’analògic». També el 65,9% dels nens i nenes enquestats afirmen que si es troben amb problemàtiques ho expliquen als pares, però el 16,5% no ho fan o no ho farien si els passés.

Control d’accés a internet.

L’estudi també ha donat a conèixer altres dades rellevants, com el fet que «els nens són més segurs que els pares en els usos» d’internet, segons Bosch. De l’estudi es desprèn que el 18% dels adults no té prou coneixements informàtics per resoldre els dubtes dels més petits, però sí que mantenen un control sobre l’accés dels fills a internet. El 76% dels adults responsables de menors que estan donats d’alta al Facebook o al Messenger els van ajudar mentre s’hi registraven i, a més, el 54,8% dels pares i mares revisen l’historial dels serveis als quals es donen d’alta, però encara el 18,5% no ho fa mai. Tot i així, gairebé el 30% dels adults no supervisen les connexions dels infants. Però per tal que els nens i nenes no descuidin les activitats escolars, el 84,5% dels pares i mares els limiten l’ús d’internet.

Més formació.

El resultat de l’enquesta «demostra la gran penetració» de l’ús de les noves tecnologies entre els més joves, els hàbits i els costums i el «grau de conscienciació dels adults» davant les «amenaces i la vulnerabilitat» dels menors a la xarxa. I, ara, la Generalitat vol fer servir aquest estudi com un element més per reforçar la seguretat de les noves tecnologies: «Cada cop esdevé més important», va manifestar Bosch. I, per Ausàs, és important «treballar de manera transversal», però sobretot incidir en la formació, tant en els infants com en els adults, i un bon inici seria l’organització de xerrades a les associacions de pares i mares d’alumnes.

Tags de l'article:

Etiquetes:
Utilitza l'enllaç curt per les xarxes socials: