18/3/12

Pares que necessiten preservatius

         Compartir: Compartir Compartir Compartir Compartir Compartir Compartir

Article de Jaume Funes
Font: Ara. 14 de març de 2012.
Descarrega el pdf clicant aquí.

“Tenen dret que en el seu imaginari de la primera vegada el preservatiu formi part de la decoració. Cap pare o mare te res a dir aquí, com no sigui garantir que pugui ser així. En l’educació sexual del seu fill aquest peça no és seva”

Utilitzant com a pretext la campanya d’una marca de preservatius i el seu suport a l’educació sexual dels adolescents a l’escola, ha rebrotat en alguns sectors de pares i mares l’oposició a que els fills siguin instruïts sobre el seu funcionament. Condemnats en temps de tanta contrarietat a recordar obvietats, ressorgeix la pregunta: ¿quin és el paper dels adults de la família en relació amb les conductes sexual amb risc del seus membres més joves?

No cal esmerçar cap espai d’aquesta columna per recordar que entre els descobriments i les experimentacions de tot adolescent hi ha els que tenen a veure amb la seva sexualitat (també entre ells i les que viuen en famílies que ho neguen). Potser sí que cal recordar que aquesta part de la seva vida també necessita educació, persones adultes sexuades d’àmbits diversos que faciliten exemples, accés a informacions, observació a distància, consells (quan els demanen no abans), arguments i ajuda per gestionar les experimentacions i les crisis.

No estaria de més tenir present, però, que en la nostra voluntat d’influir en la intensa i complexa sexualitat adolescent hauríem de mantenir clars els dos principals objectius: reduir els danys que poden arribar associats i facilitar que els inicis de les noves pràctiques sexuals siguin satisfactoris, plaents, respectuosos de l’altre persona, progressius. La proposta és molt elemental. Es tracta d’evitar embarassos i malalties en les que no pensen i de fer que allò que configurarà una bona part de la felicitat de la vida comenci amb les millors experiències possibles.

Una part d’aquestes pretensions correspon fer-la possible als pares i mares. Però no tota. La seva ideologia eductiva, política o religiosa no té res a dir sobre el dret de tot adolescent a protegir-se. Els nois i noies adolescents, experimentadors, primerencs, plens d’hormones i de desitjos, tenen dret a accedir fàcilment al condó (els pares han de poder recollir-los, rebregats a l’espera de …, amb el texans a la rentadora). Inevitablement inexperts, tenen dret a saber com funciona i a tenir alguna pràctica per quan arribi el moment. Tenen dret que en el seu imaginari de la primera vegada el preservatiu formi part de la decoració. Cap pare o mare hi te res a dir aquí, com no sigui garantir que pugui ser així. En l’educació sexual del seu fill aquest peça no és seva.

Pares que necessiten preservatius – Jaume Funes, Diaria Ara. 17/03/12

Utilitza l'enllaç curt per les xarxes socials: