20/6/11

Què diuen els indignats sobre les drogues?

         Compartir: Compartir Compartir Compartir Compartir Compartir Compartir

Font: http://politicasdedrogasysostenibilidad.wordpress.com/
Via Perifèrics (http://periferics.blogspot.com)
Imatge: Forges (a El País)

Com a objectiu de la subcomissió “Polítiques de drogues i sostenibilitat” d’acampadabcn està proposar alternatives a les polítiques de drogues actuals en els múltiples nivells d’actuació (internacional, estatal, local) així com accions concretes per posar-les en pràctica.

En el seu blog de recent creació podreu conèixer el seu model de funcionament, les actes de la comissió, com participar-hi i altres notícies o articles com el de Punts de partida que mostrem a continuació :

Punts de Partida

Estem prenent les places del món, de manera pacífica, per exigir una democràcia real i un sistema social, econòmic i judicial més just. Volem acabar amb les polítiques repressives, amb el nepotisme, amb la corrupció, amb el poder de les bandes criminals. Volem un món sense guerres ni repressió, un món millor on puguem exercir les nostres llibertats en pau, sense por i amb alegria. És per això que expressem el nostre total compromís amb la fi de una de les guerres més mortífera i destructiva de totes les guerres actuals: la guerra contra les drogues. Per això, creiem que cal obrir algunes reflexions:

Guerra o pau? Els resultats de gairebé 100 anys d’experiment prohibicionista són tràgics a tot el món. És una evidència que el sistema actual de polítiques de drogues (centrades en la guerra) produeix uns efectes secundaris o “col.laterals” molt més destructius que els que poden arribar a produir les drogues en si. La caríssima guerra contra les drogues ha fracassat. Desplegar militars i policies per cremar campaments de producció de drogues, perseguir els narcotraficants i empresonar a persones que realitzen vendes menors, i també a consumidors i consumidores, ha estat inútil per combatre el consum de drogues, alhora que ha arrasat injustament nombroses vides i ha saturat les presons de tot el món.

Bandes criminals o governs ciutadans? El mercat il.lícit de drogues mou prop de l’1% de tots els diners mundial. En comptes de gestionar aquest mercat de manera regulada per part dels nostres governs, tal com es fa amb qualsevol altra qüestió important, s’ha decidit cedir la seva gestió i control al crim organitzat. Aquesta decisió té conseqüències terribles per a la pau, la democràcia i les llibertats civils: és una de les principals causes globals de corrupció institucional, de debilitació democràtica, de violència organitzada, de militarització de països productors i de restricció de les llibertats individuals a tot el món.

Destrucció o sostenibilitat? Les polítiques actuals sobre drogues no són sostenibles perquè els costos i els recursos humans i ecològics que s’inverteixen i consumeixen en tractar d’eradicar el tràfic il.lícit de drogues són desproporcionats respecte als escassos beneficis que s’aconsegueixen. Els usos que es fan de les drogues poden afectar la salut de les persones individuals, mentre que les polítiques sobre drogues afecten tota la societat en conjunt i al planeta com a organisme viu en els seus ecosistemes (abocament de residus, desforestació, fumigacions, altíssim consum energètic …). És fonamental obrir una reflexió per definir unes polítiques de drogues que garanteixin un món sostenible a llarg termini. I no podem esperar més, cal començar ja.

Por o responsabilització ciutadana? La guerra contra les drogues es fonamenta en la por cap a nosaltres mateixos. Se’ns protegeix d’una suposada impulsivitat de les persones cap a l’autodestrucció a través de les drogues que, significativament, no s’havia donat als nivells actuals abans de l’inici d’aquesta guerra. En els països que tenen règims menys severs -Suïssa, Portugal, Holanda i Austràlia- no s’ha vist l’explosió en el consum de drogues que els defensors d’aquesta guerra havien profetitzat de manera alarmista. Semblaria ser, doncs, que les persones no som tan irresponsables i autodestructives com els discursos de la por i pro-guerra insisteixen a fer-nos creure. Tot indica que invertir en educació i salut és més efectiu i sostenible d’invertir en armes i en presons. De què tenim por llavors?

Com a objectiu de la subcomissió “Polítiques de drogues i sostenibilitat” de la plaça de Catalunya de Barcelona està proposar alternatives a les polítiques de drogues actuals en els múltiples nivells d’actuació (internacional, estatal, local) així com accions concretes per posar-les en pràctica. El nostre objectiu irrenunciable és aconseguir un món més pacífic, més respectuós amb el medi ambient, en el qual es garanteixin en la seva totalitat les llibertats i els drets humans, un món en què es fomentin polítiques públiques basades en l’educació i la salut, i no a la guerra i el crim.

De què tenim por?
Debat públic ja!
No a la guerra!

Tags de l'article:

Etiquetes: , , ,
Utilitza l'enllaç curt per les xarxes socials: