22/6/11

Resum informe 2010 de l’Anàlisi de substàncies d’Energy Control

         Compartir: Compartir Compartir Compartir Compartir Compartir Compartir

Font: Perifèrics (Via Energy Control www.energycontrol.org).
Accedeix a la notícia original clicant aquí.

Durant el 2010 van analitzar un total de 1.680 mostres de substàncies psicoactivas, la majoria d’elles van ser de MDMA, cocaïna i speed, les principals drogues consumides en els entorns recreatius.

 
Dels resultats se’n poden extreure les conclusions següents :

  • Totes les substàncies trobades en el mercat negre són susceptibles de ser adulterades.
  • L’única manera de saber amb seguretat la composició de les substàncies adquirides en el mercat negre és analitzar-les en un laboratori. A Espanya hi ha tres organitzacions que presten aquest servei: Ailaket del País Basc, Hegoak a Navarra i Energy Control.
  • La taxa d’adulteració de les pastilles venudes com  a MDMA és una de les més altes de les trobades en els últims anys en el mercat de l’èxtasi.
  • El 2010, la majoria de mostres de cocaïna analitzades contenien cocaïna més combinacions de substàncies com la cafeïna, la fenacetina, els anestèsics locals i el levamisol, sent aquest últim adulterant el que més preocupació està despertant pels seus potencials efectes tòxics.
  • L’speed, gairebé en el 100% dels casos, es presenta com una barreja d’amfetamina i cafeïna.
  • La cafeïna és un adulterant que s’utilitza com a substància de tall en un major nombre de substàncies diferents.
  • Les sigles “RC” o “Legal High” no garanteixen que la substància sigui pura, ben sintetitzada i que no tingui efectes adversos. La legalitat d’una substància no indica que aquesta sigui més o menys segura o més o menys perjudicial. Hem analitzat partides de RC s que venien adulterades o que simplement es tractava d’altres substàncies, sense oblidar el 2009 i recentment el 2011 els casos de mal etiquetatge on una partida de Bromodragonfly va ser venuda com 2C-Bfly o 2C-E.
  • La adulteració de les substàncies il.legals no implica que s’oblidin els riscos associats a cada substància principal. S’han de considerar sempre els efectes d’interacció entre substàncies d’una mateixa mostra.

Adulterants trobats – Descripció i Riscos 
 
Cafeïna: Estimulant. Actua a nivell del sistema nerviós central augmentant l’activitat cerebral i l’estat de vigília. 
Riscos associats: Eleva lleugerament la temperatura corporal, el ritme respiratori i la secreció d’àcid gàstric. Quantitats altes poden provocar ansietat, irritabilitat, insomni, sudoració, taquicàrdia i diarrea.
 
mCPP: piperazina. Antidepressiu experimental amb efectes estimulants, empatógenos, lucinògens i euforitzants.
Riscos associats: Mal de panxa i ronyons, cefalees, nàusees, vòmits, ansietat, dilatació de les pupil.les amb dificultats per enfocar la vista. Fortes ressaques.
 
Metoclopramida: Antiemètic. Fàrmac utilitzat en el tractament de les nàusees i vòmits. També afavoreix la motilitat intestinal. 
Riscos associats: Sovint es troba en pastilles amb mCPP, segurament per disminuir els seus efectes secundaris. No obstant això, malgrat aquesta combinació, els vòmits tendeixen a persistir, es potencien els efectes adversos de la m-CPP i els perllonga durant més temps.
 
Dextrometorfà: Opiacis, antitussigen. Utilitzat en pastilles o xarops (Romil ®) per calmar la tos.
Riscos associats: A dosis altes produeix disminució de la pressió sanguínia, respiració lenta, superficial o absència d’aquesta, visió borrosa, espasmes a l’estómac i intestins, nàusees, vòmits, restrenyiment, somnolència, lucinacions.
 
Paracetamol: és un analgèsic d’ús corrent i antipirètic.
Riscos associats: En dosis altes és tòxic per al fetge. Com que l’alcohol es metabolitza al fetge, no és convenient combinar amb paracetamol, ja que augmenta el risc d’hepatotoxicitat.
 
DPIA: Derivat amfetamínic. Substància residual de la síntesi de l’anfetamina.
Riscos associats: DESCONEGUTS.
 
Fenacetina: Analgèsic molt utilitzat en el passat i retirat del mercat espanyol per la seva toxicitat.
Riscos associats: Presenta toxicitat en el fetge. Igual que el paracetamol, hauria d’evitar-la barrejar amb alcohol. En un grup reduït de la població lesiona els glòbuls vermells de la sang, ocasionant una falta d’oxigen en els teixits que pot provocar pèrdua de coneixement, depressió respiratòria o aturada cardíaca.
 
Procaína, Lidocaïna, tetracaína: analgèsics locals. Fàrmacs que bloquegen la transmissió d’impulsos nerviosos disminuint la sensació de dolor. La lidocaïna és l’anestèsic més habitual en odontologia i la durada del seu efecte és aproximadament d’1 hora i mitja. La procaïna, a més, produeix un efecte antihistamínic.
Riscos associats: Depenen de la via d’administració, però tendeixen a afectar el sistema nerviós (agitació, parla inconnexa, loquacitat, intranquil.litat, eufòria, nàusees, vòmits, desorientació, tremolors, convulsions, coma o aturada respiratòria).
 
Levamisol: Fàrmac utilitzat en veterinària com antiparasitari. Incrementa els efectes propis de la cocaïna. 
Riscos associats: En humans pot produir una baixada important en el nombre de glòbuls blancs de la sang i fer que la persona consumidora sigui més vulnerable a agafar infeccions.
 
Per obtenir l’informe complet us heu de posar en contacte amb EC.

Tags de l'article:

Etiquetes: , , , , , ,
Utilitza l'enllaç curt per les xarxes socials: