29/6/11

Sinistralitat viària: ni els més joves, ni de festa!

         Compartir: Compartir Compartir Compartir Compartir Compartir Compartir

El 45% de los conductores fallecidos por accidente de tráfico dio positivo a alcohol, drogas de abuso o psicofármacos”. Amb aquest titular en nota de premsa, el 20 de juny el Ministeri de Justícia va presentar les dades sobre els anàlisis toxicològics realitzats a les persones mortes per accidents de trànsit, dutes a terme per l’Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses (INTCF).

Aquestes dades ens han de fer reflexionar. Gairebé la meitat dels morts en accident de trànsit donen positiu en alcohol, drogues il·legals o psicofàrmacs. Ara bé, Si fem un anàlisi més profund d’aquestes, podrem extraure conclusions que ens permetran fugir dels titulars més generals que han marcat les notícies de premsa i el propi Ministeri, alhora que presentar una visió més acurada a la realitat.

Deixem aquí algunes dades rellevants sobre l’informe:

  • El 42,4% dels conductors morts i el 38,8% dels vianants morts van tenir un resultat positiu a la presència d’alcohol, drogues o psicofàrmacs.
  • El 31% dels conductors morts va donar positiu en alcohol, el 12,5% a drogues il·legals i el 8,3 % a psicofàrmacs.
  • El 77% dels conductors morts amb alcoholèmies positives tenia una Taxa d’Alcohol en Sang (TAS) superior a 1,2g/l i quasi 1 de cada 4 conductors la TAS era de 2,01-2,50g/l.
  • Les principals drogues il·legals detectades en els conductors morts van ser la cocaïna, el cànnabis, mentre que els psicofàrmacs corresponen principalment a benzodiacepines seguits dels antidepressius.
  • El percentatges en vianants amb edats compreses entre els 21-40 anys, el percentatge de positius supera el 50%. El 24,1% dels vianants morts va donar positiu en alcohol, el 9% en drogues d’abús i el 13,2% a psicofàrmacs.
  • En els vianants els percentatges positius de psicofàrmacs es superior al de drogues il·legals, on el principal psicofàrmac detectat correspon a les benzodiacepines seguit dels antiepilèptics. I les principals drogues van ser, cànnabis, cocaïna i opiàcis.
  • En els vianants morts amb alcoholèmies positives, el 88,2% presentava una TAS superior a 1,2 g/l i el 43,1% superaven un TAS de 2,5g/l.
  • Els casos positius d’alcohol i drogues d’abús s’han estabilitzat des de 2006 presentant taxes entorn del 30% en el cas d’alcohol i del 12% en el cas de les drogues d’abús, mentre que el casos positius per psicofàrmacs han anat augmentant des de 2006 fins el 2010 que ha passat d’un 5% a un 8%.

Un petit detall: si llegim amb deteniment les estadístiques de l’estudi ens adonem de què es tracta, concretament, d’un 42,5% -i no d’un 45% com titula la nota de premsa. Pel que entenem que s’han arrodonit les xifres incrementant el número de positius en un 2,6%. Tenim així un titular “maquillat” probablement amb l’excusa de consciènciació col·lectiva. Cal? Amb el pretext de la prevenció, tot s’hi val? De fet, a diferència d’altres ocasions, els Mitjans de Comunicació han acurat més en les dades aportades que el propi Ministeri, fent referència al 42% real (clica aquí per llegir la notícia que va fer, per exemple, El Periódico, El País, La Razón).

No negarem que és un fet que sorprén. La pràctica més comuna quan tractem les drogues, els joves, etc. és que solen ser més sensacionalistes els mitjans de comunicació quan es presenten dades d’aquest tipus que no pas la pròpia Administració (almenys, la tècnica).

Ara bé, caldria fer-nos algunes preguntes que ens permeten conèixer una mica més la realitat que envolta la relació que hi ha entre la sinistralitat viaria i els casos positius en consum d’alcohol, drogues il·legals o psicofàrmacs.

Joves o Adults?

Té sentit fer una campanya de prevenció enfocada als més joves tenint en compte la relació entre positius i edat? Rotundament, No! No si el que volem fer és no ser efectius a l’hora de reduir la taxa de mortalitat, ja que l’estudi ens indica que el 68% dels positius en conductors es van produir en la franja d’edat entre els 21-50 anys, sense que existeixin diferencies significatives entre aquestes edats. Per tant no trobaríem en els més joves els percentatges més alts de positius. La taxa de mortalitat en accidents de transit més elevada la trobem entre les edats compreses entre 25-54 anys.

Una altra dada que ens ha resultat curiosa: gairebé la meitat dels vianants morts per accident de trànsit tenien més de 60 anys. Caldrà repensar els espais d’intervenció? Invertirem més temps en àmbits que vagin més enllà dels centres educatius, espais de festa, etc.? Què passaria si proposséssim campanyes de conscienciació en altres espais, possiblement emblemàtics, dels adults (bars, casals d’avis, centres cívics, etc)?

Els Homes o les Dones?

L’informe exposa què hi ha una gran diferència entre els morts que han donat positiu en alcohol, drogues o psicofàrmacs en accidents de trànsit, pel que fa al sexe. El 93,12% són homes mentre que només 6’88% són dones, els que han donat positiu.

Treballant o de festa?

La mitjana de morts en dies festius és de 2’57 morts per dia i en dies laborables és de 2,23 morts per dia, per tant un index de sinistralitat molt similars tant en dies festius com en laborables. 

En qualsevol cas, totes aquestes dades ens han de fer pensar, una vegada més, si estem sent realistes amb les nostres intervencions (treballem sobre els problemes reals?); eficaços (seguim els objectius del que ens plantejem?); i eficients (gastem bé els recursos?).  Fins llavors, seguirem treballant…

SobreDrogues.net
Protocol per citar aquesta entrada: SobreDrogues.net. Juny de 2011. http://www.sobredrogues.net/transitreflexio

Utilitza l'enllaç curt per les xarxes socials: