13/2/08

Els Mossos confisquen la primera partida de ‘khat’, la droga d’Àfrica

         Compartir: Compartir Compartir Compartir Compartir Compartir Compartir

• Els consumidors masteguen les tiges de l’arbust per combatre la fam i la fatiga
• Arrestat un home que enviava la mercaderia per correu a Nova York

Font: El Periódico de Catalunya.
12 de febrer de 2008.
  

Igual que molts indígenes llatinoamericans masteguen fulla de coca, molts africans masteguen brots de khat, un arbust que creix entre cafetars en paratges muntanyosos de l’Àfrica oriental i el consum del qual està penat en alguns països perquè conté dos actius, la catinona i la catina, prohibits per l’ONU. Els Mossos d’Esquadra han incautat una important partida de khat que tenia com a destí Nova York. Aquesta és la primera vegada que una policia intervé aquesta droga a Espanya.

I és la primera vegada perquè, de moment, no consta que n’hi hagi consum al país. En estats com el Iemen –a la península Aràbiga–, Somàlia i Etiòpia, on els intents oficials de prohibir-ne el consum han fracassat, el khat està present a tots els actes socials. El consumidor en compra manats embolicats amb fulles de plàtan per conservar la frescor, arrenca d’un en un els brots, els doblega i els mastega hores i hores, mentre segreguen els seus principis actius.

Amb uns efectes secundaris terribles, el khat elimina el cansament i la gana, i aporta una eufòria i autoestima que l’han convertit en la droga dels pobres a l’Àfrica.
Els emigrants africans residents als EUA, el Canadà i Alemanya són els nous consumidors del khat que han disparat el tràfic d’aquesta substància. Precisament a un hotel de Nova York anaven dirigides les dues caixes amb 24 quilos de khat que els Mossos van intervenir al detingut i acusat de tràfic de drogues.

ENVIAMENTS CADA DOS DIES

La investigació es va iniciar al gener quan el responsable d’una empresa de paqueteria del Prat va traslladar als Mossos les seves sospites per un client que, cada dos dies, enviava unes caixes a diferents adreces de Nova York. La unitat d’investigació de la comissaria dels Mossos de Ciutat Vella es va fer càrrec del tema i va identificar l’home.

Es tractava d’un ciutadà anglès nascut a Nigèria, de qui després es va saber que arribava a Barcelona amb el khat a l’interior de l’equipatge de mà i l’enviava a Nova York per paqueteria per evitar els controls de l’aeroport americà. Els enviaments tenien lloc cada dos dies i el detingut, en presó provisional, era un empleat més d’una complexa organització que havia elegit Barcelona com a central dels enviaments de khat als Estats Units.

Tags de l'article:

Etiquetes: ,
Utilitza l'enllaç curt per les xarxes socials: