7/4/08

La polèmica per la utilització de l''espantajoves' arriba a França

         Compartir: Compartir Compartir Compartir Compartir Compartir Compartir

Font: El Periódico. 4 d’abril de 2008. 
Descarrega’t la notícia original clicant aquí.

• El ‘mosquit’ difon ultrasons que només molesten els adolescents
• Les comunitats de veïns utilitzen l’aparell amb l’objectiu de combatre el ‘botellón’

A simple vista sembla un petit i inofensiu altaveu. Però el so que emet no té res de música celestial. L’aparell, que s’ha batejat amb el nom mosquit, difon uns ultrasons amb un molest xiulet que només poden sentir les orelles dels més joves. ¿L’objectiu? Evitar les concentracions d’adolescents, sovint acompanyades de botellón, en determinats llocs públics. Després de sembrar el debat al Regne Unit, Bèlgica i Holanda, el “repulsiu antijoves” ha arribat a França acompanyat d’una estrepitosa polèmica.

¿Qui en són els usuaris? Comunitats de veïns que desitgen fer fora els adolescents que es reuneixen a les entrades dels edificis o empreses –sovint entitats bancàries– i que volen evitar aquesta mena de concentracions als voltants. Molèsties com el soroll, el consum d’alcohol, les baralles i la brutícia són esgrimides pels usuaris d’aquest dipositiu. Disponible a França des de fa 15 dies, l’aparell ja ha estat instal.lat per mig centenar de comunitats de veïns. A Holanda se n’han col.locat 300. Conscient de la impopularitat de l’aparell, l’empresa que el comercialitza ha escollit un nom sibil.lí. “Beethoven, un so que dulcifica els hàbits” és l’eslògan que utilitza la societat IBL France.

“NO SÓN GOSSOS”

Però l’estratègia empresarial no ha aconseguit mitigar l’escàndol. “No podem tractar els joves com si fossin gossos”, clama l’oposició. El Partit Socialista considera que el dispositiu “tendeix a criminalitzar la joventut, ja que assimila els joves amb els delinqüents”, i per aquest motiu ha demanat que se’n prohibeixi la comercialització. Al Govern conservador també s’han alçat veus en contra. La ministra de Vivenda, Christine Boutin, i la secretària d’Estat per a les Ciutats, Fadela Amara, opinen que “una societat que inventa una màquina destinada a la caça del jove s’està equivocant de camí”. Segons la seva opinió, “els problemes de veïnat i de relacions entre les generacions s’han de poder tractar per mitjans humans”: a través del diàleg.
Comercialitzat a 850 euros la unitat, l’aparell emet sons d’entre 75 i 95 decibels a una freqüència de 17 o 18 quilohertzs. L’envelliment afecta la captació de freqüències agudes a partir dels 25 anys, per aquest motiu els joves senten el mosquit, com l’han anomenat els britànics pel brunzit que emet.

RISC POTENCIAL

Davant l’allau de trucades que ha rebut, el fabricant del Beethoven ha emès un comunicat en el qual s’excusa: “La nostra societat és una petita estructura de distribució que no està preparada per respondre a nombroses entrevistes”. I també precisa que els usuaris del dispositiu són particulars que busquen “un sistema dissuasori i no violent una vegada que ha fracassat el diàleg”. El comunicat remet a la pàgina web de l’empresa, en què s’afirma que l’aparell no implica “cap risc fisiològic o psicològic”. Però sobre aquest punt no hi ha unanimitat. Alguns especialistes consideren que a partir de 80 decibels l’emissió d’ultrasons pot ser “potencialment perillosa”.

Per accedir a la notícia original clica aquí.

Tags de l'article:

Utilitza l'enllaç curt per les xarxes socials: