16/1/08

Segons un estudi, l’exposició al fum ambiental del tabac pot provocar la mort de 1.228 persones cada any

         Compartir: Compartir Compartir Compartir Compartir Compartir Compartir

Un estudi realitzat per investigadors de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) i l’Institut Català d’Oncologia (ICO) publicat a Tobacco Control avalua per primera vegada les morts atribuïbles a l’exposició al Fum Ambiental del Tabac (FAT) a l’estat espanyol. El fum ambiental de tabac està associat a efectes sobre la salut com ara càncer de pulmó, malalties cardiovasculars, trastorns respiratoris i d’altres patologies.

L’objectiu de l’estudi ha estat avaluar el número de morts atribuïbles a l’exposició a FAT entre persones que mai no han fumat. Fins ara, el que més s’havia estudiat era l’efecte del consum de tabac en els fumadors i les seves conseqüències per la salut. Per això, i davant la manca de dades a nivell nacional, s’han pres com a base les 3 enquestes de salut que exploren aquest tema, les realitzades a Barcelona, Cornellà i Galícia.

L’estudi calcula la mortalitat atribuïble a l’exposició a FAT des d’una perspectiva conservadora, per això s’han inclòs persones que mai han fumat, l’exposició a casa i a la feina (no espais d’oci) i només dos tipus de malalties, les cardiovasculars i el càncer de pulmó.
El resultat que s’obté és el següent:

DONES que mai han fumat, morts atribuïbles: un mínim de 820.
HOMES que mai han fumat, morts atribuïbles al FAT: un mínim de 408.
TOTAL: si combinem tots dos sexes, la mortalitat atribuïble a l’exposició al Fum
Ambiental de Tabac es situa en un mínim de 1.228 persones.

Segons malaltia, es calcula un mínim de 771 morts de dones per dolències cardiovasculars, i 348 en el cas dels homes. En quant a càncer de pulmó, el número mínim de morts atribuïbles és de 49 dones i 60 homes.
Aquestes són estimacions mínimes, si incloguéssim també l’exposició al fum ambiental del tabac en temps d’oci, la mortalitat podria augmentar fins a un mínim de 2.870 defuncions anuals.

Davant d’aquestes dades, l’estudi documenta l’evident problema de salut pública que suposa l’exposició al fum ambiental del tabac. Malgrat tot, els investigadors esperen una baixada de la mortalitat atribuïble a FAT els pròxims anys com a conseqüència de l’entrada en vigor el dia 1 de gener de 2006 de la Llei de Mesures Sanitàries en front del Tabaquisme i reguladora de la venda, el subministrament, el consum i la publicitat dels productes del tabac, principalment pel que fa a l’àmbit laboral. Estudis recents assenyalen que, actualment, el 91% dels treballadors declaren treballar en entorns lliures de fum.

Referència: Mortality atributable to passive smoking in Spain, 2002. Tobacco Control 2007; 16: 373-377. Autors: M.J. López (ASPB), M. Pérez-Ríos (Univ. de Santiago), A. Schiaffino (Ajunt. Terrassa), M. Nebot (ASPB), A. Montes (Univ. de Santiago), C. Ariza (ASPB), M. García (ICO),
O. Juárez (ASPB), A. Moncada (Ajunt. Terrassa), E. Fernández (ICO). Tots ells formen part del grup de tabaquisme de la Sociedad Española de Epidemiología (SEE).

Descarrega’t la notícia original de l’ASPB clicant aquí.

Tags de l'article:

Etiquetes: , , , ,
Utilitza l'enllaç curt per les xarxes socials: