27/11/08

Una trentena de municipis holandesos volen cultivar cànnabis per combatre el tràfic il.legal

         Compartir: Compartir Compartir Compartir Compartir Compartir Compartir
  • Només el 5% de la població en consumeix, molt per sota de l’11% d’Espanya

 

Font: El Periódico. 27 de novembre de 2008.
Descarrega’t la notícia original clicant aquí. 

En una de les escenes més hilarants de Pulp Fiction, Samuel L. Jackson li demana a John Travolta que li torni a explicar “allò dels bars d’haixix” a Amsterdam. I Travolta li explica la seva experiència en un d’aquells coffeeshops, on venen i pots fumar marihuana i haixix. “És legal comprar-ne, és legal posseir-ne i, si ets propietari d’un bar d’haixix, és legal vendre’n. També és legal portar-ne a sobre, però això tampoc importa, perquè si et deté un poli és il.legal que t’escorcolli…”.

Després d’aquesta exposició, Jackson exclama que se’n va corrents a Amsterdam. I aquest és un dels problemes que debaten els ajuntaments i el Govern d’Holanda sobre la seva alabada (per uns) i criticada (per altres) política tolerant amb les drogues toves: mentre que els mateixos holandesos consideren els coffeeshops com una cosa habitual en el seu panorama urbà sense que els joves s’enganxin massivament al cànnabis, aquests bars són un imant per als estrangers. Sobretot la presència diària de milers d’alemanys, belgues i francesos en localitats frontereres com Maastricht, Venlo i Roozendaal genera cada vegada més conflictes.

Una quarta part dels turistes visiten Amsterdam expressament per fumar o comprar maria, encara que l’Ajuntament no els considera un problema. “Els que beuen molt causen més molèsties”, diu l’alcalde socialdemòcrata Job Cohen. El que preocupa més Amsterdam i una trentena de municipis més és l’abisme entre el taulell i la rebotiga dels coffeeshops: venen la marihuana de manera legal, però per obtenir el producte han de recórrer a un mercat que és il.legal i que els últims anys es criminalitza cada vegada més a causa dels grans beneficis que aporta als productors. Hi ha una lluita fèrria i mortal per controlar els cultius, molts en golfes de cases particulars.

El ministre de Sanitat, Ab Klink, estudiarà aquesta setmana si és possible que l’Ajuntament d’Eindhoven tingui, de manera experimental, la seva pròpia plantació de marihuana. És la seva resposta a la proposta dels 33 alcaldes que van celebrar la setmana passada una cimera de la maria i van arribar a la conclusió que els cultius públics de cànnabis acabarien amb el circuit il.legal.

Tancaments controvertits

Mentrestant, Amsterdam ha de tancar 43 dels seus 228 coffeeshops abans del 2011. Una llei estatal prohibeix els bars que venen cànnabis a menys de 250 metres d’una escola, però la mesura provoca rebuig fins i tot en aquests col.legis. “No hem tingut mai cap problema amb els coffeeshops, al contrari. Prohibeixen l’entrada als menors i ens avisen cada vegada que veuen molts escolars a la seva porta”, va explicar la rectora del Barlaeus Gymnasium, al centre d’Amsterdam, que per la seva proximitat haurà de tancar The Bulldog, el coffeeshop més famós de la ciutat.

Els alcaldes temen que el tancament de part dels 700 establiments d’aquest tipus que hi ha a tot el país abocarà el mercat del cànnabis a la il.legalitat, amb totes les seves conseqüències negatives. A prop de les fronteres ja funcionen els drugsrunners que esperen a les autopistes cotxes amb matrícula estrangera per portar- los a un pis on se’ls ven la droga. Encara que els belgues, els alemanys i els francesos també poden comprar de manera il.legal al seu propi país, prefereixen anar fins a Holanda perquè la marihuana holandesa, la nederwiet, és considerada com la millor del món.

Davant de les crítiques dels països veïns, Holanda es defensa amb xifres: segons l’últim informe de l’Observatori Europeu de les Drogues i les Toxicomanies, els holandesos que han consumit cànnabis l’últim any (un 5%) són menys que la mitjana europea, mentre que encapçalen la llista països més repressius, com Espanya, Itàlia (tots dos amb un 11%) i França (9%).

Tags de l'article:

Utilitza l'enllaç curt per les xarxes socials: